Ułatwienia dostępu

Jak korzystać z funduszy europejskich? Oto 8 źródeł informacji i wsparcia, które pomogą ci znaleźć i aplikować o dotacje z UE.

Dofinansowania ze środków pochodzących z najróżniejszych programów Unii Europejskiej, bardzo często stanowią znaczące źródło finansowania dla różnorodnych projektów, inicjatyw, przedsięwzięć, a nawet całych NGO na terenie UE. Aby skorzystać z dofinansowania, warto mieć w świadomości rodzaje dostępnych źródeł informacji oraz wsparcia. Dlatego też przygotowałem dla Ciebie listę 8 tego typu miejsc, z których sam korzystam. Są one pomocne w znalezieniu dotacji dystrybuowanych przez skonkretyzowane programy UE.

Z tego artykułu dowiesz się:

Portal Funduszy Europejskich

Portal Funduszy Europejskich to oficjalna platforma internetowa ściśle powiązana z Ministerstwem Funduszy i Polityki Regionalnej, która zawiera informacje o dostępnych źródłach finansowania oraz możliwościach wsparcia dla różnych rodzajów projektów. Portal ten oferuje szczegółowe informacje na temat programów finansowania UE oraz procedur aplikacyjnych.

Centralny Punkt Informacyjny Funduszy Europejskich

W każdym kraju członkowskim Unii Europejskiej działają Centralne Punkty Informacyjne, które świadczą wsparcie i doradztwo w zakresie pozyskiwania funduszy UE. Można się tam dowiedzieć o aktualnych programach finansowania, kryteriach aplikacyjnych oraz uzyskać pomoc w przygotowaniu wniosków. Dane kontaktowe do Polskiego odziału opisywanego punktu, znajdziesz pod tym linkiem.

Europejska Sieć Przedsiębiorczości

Europejska Sieć Przedsiębiorczości (Enterprise Europe Network, EEN) to platforma, która oferuje wsparcie dla przedsiębiorców i organizacji w zakresie pozyskiwania funduszy europejskich oraz innych form wsparcia finansowego. Nie zrażaj się, iż większość tego typu programów komunikacyjnie będzie informować o dofinansowaniu inicjatyw przedsiębiorców. Pamiętaj, że każde Stowarzyszenie i Fundacja to podmioty prawa handlowego. A gdy prowadzą działalność gospodarczą, to również są przedsiębiorcami. Wspomniana sieć działa na poziomie lokalnym i regionalnym, zapewniając dostęp do doradztwa, szkoleń i kontaktów biznesowych.

Regionalne Agencje Rozwoju

Wiele państw zrzeszonych w UE posiada swoje Regionalne Agencje Rozwoju, które zajmują się wspieraniem rozwoju lokalnej społeczności i gospodarki. W Polsce również swoje odpowiedniki posiadamy. Wspomniane agencje często świadczą pomoc w pozyskiwaniu funduszy europejskich oraz oferują wsparcie w przygotowaniu projektów i wniosków aplikacyjnych.

Sieci Partnerstw

Udział w różnych sieciach partnerstw może być również cennym źródłem informacji i wsparcia w zakresie pozyskiwania funduszy europejskich. Przystąpienie do partnerstw z innymi organizacjami, instytucjami czy przedsiębiorstwami może umożliwić wymianę doświadczeń, zdobycie nowych kontaktów oraz dostęp do dodatkowych źródeł finansowania. Na początek polecam ci dołączyć do najbardziej popularnych grup na social mediach, które sieciują przedsiębiorstwa i NGO we wskazanym zakresie.

Platformy Szkoleniowe i Webinaria

Wiele instytucji i organizacji oferuje szkolenia, warsztaty oraz webinaria poświęcone pozyskiwaniu funduszy europejskich. Część z nich jest darmowa. Korzystając z tego typu rozwiązań, można zdobyć wiedzę na temat procedur aplikacyjnych, najlepszych praktyk oraz zasad skutecznego przygotowania wniosków o dotacje.

Konsultanci ds. Funduszy Europejskich

W przypadku bardziej złożonych projektów lub organizacji, które potrzebują specjalistycznej pomocy, warto skorzystać z usług konsultantów ds. funduszy europejskich. Ci specjaliści posiadają wiedzę i doświadczenie w przygotowywaniu i składaniu wniosków o dotacje, co może znacząco zwiększyć szanse na uzyskanie finansowania. Z miłą chęcią umówię się z Tobą na niezobowiązujące spotkanie w tej materii. Dane kontaktowe do ekspertów 4NGO znajdziesz w zakładce kontakt.

PARPy oraz NCBRy

Istnieją również inne podmioty, które zajmują się dystrybucją środków Unii Europejskiej w Polsce. Chodzi mi tu między innymi o regionalne Centra Obsługi Przedsiębiorców, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju, czy też o Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości.  Niewątpliwie są to wartościowe źródła informacji i wsparcia w zakresie pozyskiwania funduszy europejskich. Niemniej jednak na Twoim miejscu rozpoczął bym przygodę z konkursami z UE od Portalu Funduszy Europejskich oraz kontaktu z Centralnym Punktem Informacji Funduszy Europejskich.

Korzystanie z wymienionych przeze mnie źródeł informacji i wsparcia może znacząco ułatwić proces poszukiwania oraz aplikowania o fundusze europejskie. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu i wsparciu, szanse na sukces w pozyskiwaniu dotacji z UE mogą być znacznie większe.

Piotr Matryba
Nadchodzące wydarzenie

Add a strong one liner supporting the heading above and giving users a reason to click on the button below.

Zapisz się do newslettera
Aby otrzymywać cotygodniowe wiadomości
z aktualnościami.

Napisz do nas lub zadzwoń