Ułatwienia dostępu

Na pomoc! Dlaczego tak trudno o nią prosić?

W ostatnich latach Polacy egzamin z pomagania zdali celująco. Choć pomoc wydaje się być naturalna i często niezbędna, dla wielu osób staje się wyzwaniem trudnym do pokonania. Wiąże się z czynnikami społecznymi i psychologicznymi. Dlaczego wiele Polaków, odczuwa dyskomfort lub lęk związany z proszeniem o pomoc?

Z tego artykułu dowiesz się:

Dlaczego boimy się prosić o pomoc?

Jak pokazują wyniki badań, dla zdecydowanej większości Polaków (51 proc.) bezinteresowna pomoc jest tożsama ze zrobieniem czegoś dla kogoś bez oczekiwania rewanżu. O połowę mniej respondentów było przekonanych o tym, że bezinteresowność polega na zrobieniu czegoś dla innej osoby z potrzeby serca (23 proc.). Co piąty uczestnik badania stwierdził, że bezinteresowność oznacza zrobienie czegoś za darmo (20 proc.). Potrafimy pomagać innym i robimy to coraz częściej. Problem pojawia się wtedy, gdy to my potrzebujemy pomocy. Silnie zakorzenione poczucie niezależności i autonomii, po prostu nam na to nie pozwala. Poza tym proszenie o pomoc może być postrzegane jako oznaka słabości czy braku samodzielności. Kulturowe wartości skłaniające do radzenia sobie samemu mogą sprawiać, że zwracanie się o wsparcie staje się trudne. Czego boimy się najbardziej?

Obawa przed odrzuceniem i oceną
Jednym z głównych powodów niechęci do proszenia o pomoc jest obawa przed potencjalnym odrzuceniem lub oceną ze strony innych. Ludzie obawiają się, że prośba  może wpłynąć na ich reputację czy też być interpretowana jako przejaw słabości.

Presja społeczna i ostracyzm
W niektórych przypadkach istnieje presja społeczna, która sugeruje, że powinniśmy radzić sobie sami, a prośba o pomoc jest oznaką braku zdolności do samodzielnego rozwiązania problemu. To może prowadzić do akceptacji takich przekonań i utrudniać otwarte poszukiwanie wsparcia.

Kultura niechęci do wyznawania słabości

Badania psychologiczne dotyczące polskiego społeczeństwa podkreślają, że kultura niechęci do wyznawania słabości wpływa na opór w proszeniu o pomoc. Często istnieje przekonanie, że trzeba być silnym i niezależnym, aby być wartościowym członkiem społeczeństwa. Osoby, które boją się prosić o pomoc, często borykają się z problemami psychicznymi, takimi jak lęk czy depresja. Związane z tym jest przekonanie, że proszenie o wsparcie oznacza uznawanie własnej niemocy, co może być trudne do zaakceptowania.

Jak przełamać barierę

Warto zauważyć, że proszenie o pomoc jest siłą, nie słabością. Współpraca i wsparcie społeczne mają ogromny wpływ na zdrowie psychiczne i emocjonalne każdego z nas. Psychologowie i terapeuci podkreślają, że zdolność proszenia o pomoc jest kluczowa dla radzenia sobie ze stresem i problemami życiowymi. Świadomość, że prośba o wsparcie to dowód siły, a nie słabości, z pewnością pomoże zmienić społeczne. Promowanie kultury otwartej, wspierającej i pozbawionej stygmatyzacji jest krokiem w stronę budowania społeczeństwa, w którym prośba o wsparcie jest akceptowana i doceniana.

Fundacja IDYLLA, pomaga każdej osobie, która znajduje się w kryzysie. Robimy to profesjonalnie, z empatią i pełnym zaangażowaniem.

Magdalena Łyczko
Nadchodzące wydarzenie

Add a strong one liner supporting the heading above and giving users a reason to click on the button below.

Zapisz się do newslettera
Aby otrzymywać cotygodniowe wiadomości
z aktualnościami.

Napisz do nas lub zadzwoń